Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’na bağlı Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, Türk Tarih Kurumu Başkanlığı ile Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanlığı ve Gazi Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen Cumhuriyet’in Kuruluşundan Türkiye Yüzyılına Türk Sporu Kongresi’ne konuşmacı olarak katıldı.
Gazi Üniversitesi Rektörlük Binası Mimar Kemaleddin Salonu’nda gerçekleşen özel oturumunda; Türkiye Atletizm Federasyonu Fatih Çintimar ile Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Tekin Çolakoğlu da yer aldı.
TVF Başkanı Üstündağ katıldığı oturumda yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Bugün burada sizlerle birlikte olmaktan dolayı çok mutlu ve gururluyum. Çünkü dün de aynı gururu İstanbul’da çok değerli bir üniversitemizin düzenlediği etkinlikte yaşadık ve voleybol adına çok kıymetleri ödülleri bizlere layık gördüler.
Türk voleybolunun bugün geldiği noktayı kısaca özetlemek gerekirse; iyi ve sağlam bir altyapısı bulunmayan bir takım sporu ya da ferdi branşın belli bir noktaya gelmesi veya başarılı olması bana göre geçicidir, asla kalıcı değildir. Bu sebeple altyapıya büyük önem veriyoruz. Altyapı için çok önemli çalışmalar yapıyoruz. Şu an da bizim altyapımızın omurgasını oluşturan son Dünya şampiyonu TVF Spor Lisesi Erkek Voleybol Takımımız, Sırbistan’da mücadele ettiği organizasyonda namağlup adını yarı finale yazdırdı. İlk açıldığında faaliyetlerini spor lisesi olarak sürdüren lisemizi voleybol lisesine çevirdik ve voleybol lisesi olarak devam ediyoruz. Öğrencilerimize barınma, yemek ve eğitimin yanı sıra karşılıksız burs imkânı da sağlıyoruz. Bu çok önemli ve bu anlamda da Türkiye’de bu şartları sağlayan tek federasyonuz. Lisemizde voleybol eğitiminin dışında spor yöneticiliği ve hakem eğitimi dersi de veriyoruz. Hakem eğitim dersleri ve kurslarıyla voleybol hakemi de yetiştiriyoruz. Bir diğer önem verdiğimiz konulardan bir tanesi de Ankara’da bulunan TVF Spor Lisesi’nin benzerini İstanbul ve İzmir illerinde yaparak faaliyete geçirmek. Umuyorum ki kısa süre içinde buralarda da faaliyete geçeceğiz. Görüntülü Değerlendirme Sistemi (GDS)’ni de Avrupa ülkeleri arasında ilk uygulayan ülkeyiz. Bu da bizim çok gurur vericiydi. Eğitim konusunda da Eğitim Kurulumuz, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve çeşitli üniversitelerin akademisyenleriyle ortak çalışmalar yürütüyor. Federasyon olarak ayrıca; 6-12 yaş arasındaki çocukları voleybol ile tanıştırmayı ve lisanslı sporcu sayısını artırmayı hedefleyen Fabrika Voleybol Okulu projemiz var.
Türk voleybolunun bugün Avrupa’da ve dünyada geldiği yer itibarıyla hem rol model hem de kültür açısından Türkiye’nin gururu olduğuna inanıyorum. Hepimiz oyuncuların, kulüplerin ve milli takımlarımızın başarılarını yakından takip ediyoruz. Bugün dünyada bir numarayız. Cumhuriyetimizin 100.yılında A Milli Kadın Voleybol Takımımız, katıldığı Milletler Ligi, Avrupa Şampiyonası ve Olimpiyat Elemeleri (Dünya Kupası)’nde şampiyon olarak tarihi başarılara imza attı. Tüm bu başarılarda 7’den 70’e yaşlısı genci hiç fark etmeden tüm ülke olarak gece gündüz sokaklarda, ekran başında voleybola kitlendi. Voleybolun bu ülkenin gururu olduğu için ben de camianın başkanı olarak yaşadığım mutluluğu sizlere tarif edemem. Ama bunun sürdürebilir olması gerekiyor. Bunu hep vurguluyoruz. Önümüzde Paris Olimpiyat Oyunları var. Orada Türk halkının bizlerden kürsü ve şampiyonluk beklentisi var. Biz de kürsü de olacağımıza inanıyoruz.
Mayıs ayında Voleybol Milletler Ligi’nin ilk hafta karşılaşmalarıyla milli takım sezonuna hep beraber merhaba diyeceğiz. İlk hafta hem kadın hem de erkek milli takımımız müsabakalarını Antalya’da oynayacak. Tarihimizde ilk kez erkeklerde Milletler Ligi’nde mücadele edeceğiz. Heyecanlıyız. Türkiye, erkeklerde tarihinin en başarılı dönemini geçiriyor. Erkeklerde de alacağımız sonuçlara göre olimpiyatlara katılma şansımız devam ediyor. Bunu da başarmak istiyoruz.”
YORUMLAR