İşte “Milli takım başarıları, kulüp başarılarından daha önemlidir. Kulüplerin öncelikli hedefinin milli takıma oyuncu vermeleri olmalıdır.” ifadelerini kullanan ve kapitalizmin sporda etkinliğini artırdığına dikkat çeken Nikolay Karpol röportajı:
Şampiyonlar Ligi'ne oynanabilecek en zor rakiplerden biri olan VakıfBank deplasmanı ile başlıyorsunuz? Maç hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyim?
Şampiyonlar Ligi favorisine karşı oynuyoruz. Geçen yıl ilk 6'da oynayan oyuncularımızdan 5 tanesi ayrıldı. Kendi kulübümüzün yetiştirdiği genç kızlarımızla yerlerini doldurmaya çalıştık. Bu maçın da genç kızlarımız için bir okul değerinde olduğunu düşünüyorum. Büyük bir tecrübe edineceklerdir.
Maçın oynanacağı VakıfBank Spor Sarayı'nı ziyaret etme fırsatını buldunuz mu?
Maalesef daha gidemedim. Akşam yapılacak antrenmanda görme fırsatını bulacağım.
Grubunuzda turnuvanın bir diğer favorisi olarak gösterilen Eczacıbaşı VitrA da bulunuyor. Bu denli zor bir gruba düşmek oyuncuları nasıl etkiledi?
Güçlü bir gruptayız ama mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. Kendi seyircimize nasıl güzel voleybol izlettiriyorsak, buradaki izleyicileri de aynı oyunumuzu göstermek istiyoruz. Umuyorum güzel takım oyunumuzu Türk seyirciler de görecektir.
Uralochka çok köklü bir kulüp. 1992-2005 yılları arasında arka arkaya 14 kez Rusya Ligi'ni şampiyon olarak tamamlandı. Aynı zamanda 8 Avrupa Şampiyonluğu bulunuyor. Yaklaşık 12 senedir duraklama döneminde olan Uralochka'yı eski günlerine döndürmek için planlamanız var mı?
Sovyetler Birliği döneminde de 11 şampiyonluğumuz bulunuyor. Maalesef biz kapitalizme ayak uyduramıyoruz. Bizim için bir takım menajerlerin bulduğu oyuncuları oynatmak değil; bizim hedefimiz kendi oyuncularımıza voleybolu iyi öğreterek onları yetiştirmek. Bu düşüncemizi diğer takımlarla kıyasladığımızda fazla sosyalist kaldığını söylemem gerek. Uralochka'nın geleneği oyuncuları iyi eğitmek ve yetiştirmektir. Türkiye'de oynayan Smirnova, Sokolova, Grachova, Godina ve Gamova da hep Uralochka'nın yetiştirdiği oyunculardır.
Dünyada her şey zamanla beraber değişim gösteriyor. Voleybol da değişim gösteren olgulardan bir tanesi. Geçmişteki voleybol ile günümüzdeki voleybolu karşılaştırdığınızda ne gibi farklılıklar görüyorsunuz?
Değişim gösteren en önemli özellik motivasyon oldu. Eskiden temel olan spordu; şu an ise para ön plana çıktı.
Sporla ilgilenmeyen biri bile sizi benchteki davranışlarınızla tanıyabiliyor. Bu durumun sebebi nedir? Saha dışına da çıktığı oluyor mu?
Maçta da aslında normal bir haldeyim. Maç esnasında oyuncunun konsantrasyonunu yükseltmesi gerektiği ve rakip takımı etkileyeceğini düşündüğüm zaman bu yola başvuruyorum. Gerekmediği zaman olduğum gibi takımımı yönetiyorum.
Voleybolda "Efsane" kelimesini kullanmak istesek, akla ilk gelen ve bu sıfatı en çok hak eden isimlerden birisiniz. Kariyerinizde 8 Avrupa, 2 Olimpiyat ve 1 Dünya Şampiyonluğu bulunuyor. Böyle başarılarla dolu bir kariyerin altında yatan en önemli sebep sizce nedir?
Çok zor bir soru. Felsefe içeren bir soru aynı zamanda. Bence insanın yaradılışı ile ilgili. Atalarımdan bana geçen bir özellik olduğunu düşünüyorum. Kazanma hırsımın çok büyük olduğunu söyleyebilirim.
Rusya Bayan Milli Voleybol Takımı'nın son 3 Olimpiyat'ta ve son Dünya Şampiyonası'nda eski başarılarını yakalayamadığını gördük. Son 2 Avrupa Şampiyonası'nda alınan altın madalyalara rağmen Rusya gibi güçlü bir ülkenin Dünya arenasında başarılı olması bekleniyor. Bu başarıları tekrarlamak için sizce ne yapılması gerekiyor?
Eğer bana sorsalardı söylerdim. Ama sormadılar ve sormamaya da devam ediyorlar.
Türk Voleybolu'nda Eczacıbaşı, VakıfBank ve Fenerbahçe'nin kazandırdığı kupalarla birlikte süregelen bir başarı zinciri var. Bu gelişim hakkında neler düşünüyorsunuz?
Özellikle Eczacıbaşı yılların getirdiği geleneği olan bir kulüp. Sayın Eczacıbaşı sanatın, sporun ve voleybolun gelişmesi için elinden geleni yaptı. Kulübe ve şirkete en iyi sanatçıları, en iyi oyuncuları getirdi. Bunların yanında maalesef belirtmek isterim ki; kulüp voleybolunda yakalanan başarılar Bayan Milli Takımı'na etki edemedi. Son 10 yılda iyi antrenörler yetişti. Benim düşüncem milli takım başarısı, kulüp başarısından daha önemlidir. Bundan dolayı da kulüplerin asıl sorumluluğu reklam veya ticaret olmasaydı, gerçekten spor olsaydı Türk Milli Takımı çok daha başarılı olurdu.
Bu konuyla bağlantılı olarak Eczacıbaşı VitrA'nın bu sezon Avrupa’da Adams, Thaisa, Boskovic, Ognjenovic, Kosheleva ve Larson'dan oluşacak muhtemel ilk 6'sı hakkında neler düşünüyorsunuz?
İzin verildiği için oynatabiliyorlar. Önemli olan o takımdan ülke milli takımına kaç oyuncu çıkabileceğidir. Amerika, Brezilya, Sırbistan, Rusya milli takımları için çalışıyor ama kendi milli takımları için çalışmıyorlar. Ülke milli takımı yerine bu ülkeler için yarar sağlıyorlar. Bu durumda antrenörün de nasıl çalıştığı çok önemli bir değer haline geliyor.
CAN DOĞAN
VOLEYBOL EXTRA
Gizlilik Politikası
© Copyright 2007-2016 voleybolextra.com tüm hakları saklıdır. Kod, haber, resim, röportaj gibi her türlü içeriğinin tüm telif hakları voleybolextra.com’a aittir. voleybolextra.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar voleybolextra.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz.